James Webb Uzay Teleskobu, Dünya'nın geçmişine, geleceğine ve evrenin diğer yerlerine ışık tutacak, insanların evrenin nasıl oluştuğunu ve nasıl değiştiğini anlamasına yardımcı olacak önemli bilgiler toplayacaktır.
Webb, Dünya'nın L2 Lagrange Noktası'na yerleştirilmiştir. Bu nokta, Dünya ve Güneş arasındaki uzaklıkta bulunmaktadır ve teleskobun Güneş'in ışınlarından korunmasını sağlar. Teleskobun L2 noktasına yerleştirilmesi, ayrıca Dünya'nın atmosferinden uzakta olmasını da sağlar. Dünya'dan uzakta olmak, atmosferin oluşturduğu parazitlerden kurtulmak demek. Bu sayede, teleskop daha net gözlemler yapabilecek ve daha az gürültüye sahip olacaktır. Evreni daha net görmek ve daha hassas ölçümler için bu, gerekliydi.
James Webb, çok büyük bir yansıma teleskobudur. 6,5 metre çapında bir yansıma grubu ve iki adet izleyici teleskop ile donatılmıştır. Yansıma grubu, karbon nanotüpler ve gümüş ile kaplıdır. Teleskoplar, kızılötesi, görünür ışık ve ultraviyole (UV) ışınlarını toplar. Teleskobun gözlemevi, hem çok büyük hem de çok küçük ölçeklerde çalışmaya yönelik özel bir yapıya sahiptir. Bu sayede, teleskobun galaksilerden gezegenlerin oluşumuna kadar çok geniş bir yelpazede çalışması mümkün olacaktır.
Webb, ısı ve basınç koşullarına dayanıklı olacak şekilde tasarlandı ve üretildi. Teleskop -233 °C sıcaklıkta çalışabilir. Bu sayede teleskoba kızılötesi ışınları toplamasına yardımcı olacak bir soğutucu sistem eklenebilmiştir. Bunların yanında teleskopta güç kaynakları ve veri iletim sistemleri de vardır.
Webb, İngiliz ve Fransız mühendislik şirketleri tarafından geliştirilmiş ve ABD'nin Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (*: NASA)tarafından finanse edilmiştir.
#bilim #teknoloji #uzay #nasa #james_webb #astronomi